KETENGAH ambil inisiatif mengadakan satu industri pelancongan makanan melibatkan makanan tradisional penduduk. kanan Pengurus Besar KETENGAH YM Tengku Ahmad Nadzri Tengku Musa
Pengurus Besar Ketengah, Tengku Ahmad Nadzri Tengku Musa berkata, jika dahulu masing-masing menggunakan satu resepi yang sama tetapi sekarang berlaku perubahan dengan kelainan resepinya yang berbeza.
“Acara memasak bubur asyura merupakan acara tahunan bagi Ketengah yang telah kita mulakan sudah lama dulu. Cuma sebelum ini pelaksanaan kita buat satu tempat sahaja tetapi pada kali ini saya telah berbincang dengan pihak pengurusan supaya buat sedikit transformasi yang mana kita menggunakan konsep program bersama komuniti.
“Jadi untuk kali ini kita telah merangka, merancang dan telah pun diadakan yang melibatkan tiga daerah yang berada di Wilayah Ketengah iaitu Dungun, Kemaman dan Hulu Terengganu serta di Tasik Kenyir ini,” katanya.
Beliau berkata demikian ketika ditemui pihak media pada program Memasak Bubur Assyura Wilayah Ketengah di Dataran Kenyir, Pengkalan Gawi, Tasik Kenyir, di sini, 7 Oktober.
Katanya, program tersebut melibatkan sebanyak 72 kawah dengan kos perbelanjaan sebanyak RM50,000.
Tambah beliau, enam lokasi yang diadakan program tersebut antaranya Chenih, Kampung (Kg) Lubuk Lesung, Kg Serdang, Dungun, Bandar AMBS, Sungai Binjau, Hulu Terengganu dan kawasan Pelancongan Tasik Kenyir.
“Konsep kita melibatkan penduduk (yang) mempunyai idea dan perancangan tersendiri bagi menonjolkan cara memasak dengan resepi masing-masing.
“Di Lubuk Lesung ada bubur yang bercampur ikan. Kalau sebelum ini bubur asyura dicampur daging dan ayam tapi disana campur dengan ikan. Di sini pula masakan bubur dicampur dengan udang. Memang ada kelainan dari segi cara memasak dan resepi yang digunapakai,” ujarnya.
Justeru itu, beliau mengambil inisiatif daripada apa yang disuarakan Menteri Pembangunan Luar Bandar bahawa kawasan tersebut digalakkan mengadakan satu industri pelancongan makanan yang melibatkan makanan tradisional penduduk.